Soorten therapie

Je kunt bij De Psycholoog terecht voor verschillende soorten behandeling: individuele therapie, relatietherapie en gezinstherapie. Hieronder kun je lezen wat dit inhoudt.

Individuele therapie

Wanneer je psychische problemen hebt, kun je bij De Psycholoog terecht voor individuele therapie. Bijvoorbeeld bij angsten of stemmingsklachten, verlies, trauma, levensvragen, werk-of studieproblemen.

Samen ga ik met je uitzoeken wat er aan de hand is en wat jij nodig hebt. Ik vind het belangrijk dat de klachten snel draaglijk worden, maar ik zie een quick-fix daarvan niet als oplossing. Ik heb ook oog voor dieper liggende oorzaken. Vaak zijn klachten namelijk signalen die je willen vertellen dat er op een dieper niveau iets niet goed gaat. Wanneer je daarnaar gaat luisteren, kun je tot een duurzamere oplossing van je problemen komen.

Bij individuele therapie werk je meestal in je eentje, samen met de therapeut. Het is wel zinvol om daar je partner, je gezin of belangrijke anderen bij te betrekken. Zij kennen je beter dan de therapeut en kunnen je ook buiten de sessies steunen. Daarom is het ook mogelijk om deze mensen mee te nemen naar de therapie. Dat gebeurt natuurlijk alleen als jij daar achter staat.

Relatietherapie

Als het in je relatie niet goed gaat en je daar niet meer samen met je partner uitkomt, is het belangrijk dat je hulp zoekt bij een goede relatietherapeut. De Psycholoog biedt die hulp. Bij relatieproblemen kun je het beste samen naar de gesprekken komen en niet alleen. Alleen op die manier blijft het niet bij ‘praten over’, maar kan er terplekke iets ten goede veranderen. Het is in feite de relatie die therapie krijgt, en niet een of beide partners.

Ik kijk bij relatietherapie vooral naar het proces van hoe jullie met elkaar omgaan en daarbinnen werken we aan een beter onderling contact. Ik kies geen partij, maar help beide partners te verwoorden wat ze denken, voelen en verlangen. Ik draag er zorg voor dat dat ook door beide partners serieus wordt genomen. Op die manier kan je relatie weer een plek worden waar je optimaal jezelf kan zijn, in goede verbinding met de ander.

Wanneer je te maken hebt met een vertrouwensbreuk door vreemdgaan, is het ook mogelijk om thuis zelf aan de slag te gaan. Met het online programma S.A.M.E.N. werk je met video's, een e-book en opdrachten aan het herstel van je relatie, op je eigen tijd en tempo. Dit programma wordt bij voorkeur gevolgd in combinatie met therapiegesprekken. Wil je het programma aanschaffen, klik dan hier of neem contact met mij op voor meer informatie.

Gezinstherapie

Bij gezinstherapie kom je zoveel mogelijk met je hele gezin of familie naar De Psycholoog. Ieder gezinslid heeft weer een eigen kijk op de problemen en elk heeft zijn eigen behoeften. Daardoor is ieders inbreng van belang. Ik ga niet op zoek naar schuldigen, maar help ieder gezinslid om uit te spreken wat ze ervaren en wensen. Ik let erop dat dat goed wordt ontvangen door de andere gezinsleden. Met elkaar gaan we aan het werk zodat jullie het als gezin of familie weer goed met elkaar kunnen hebben.

Bij gezinstherapie werk ik vaak samen met een collega-therapeut. Er gebeurt veel in gezinsgesprekken en met twee therapeuten is de kans groter dat ieder gezinslid tot zijn recht komt. De collega’s met wie ik samenwerk zijn Annemieke de Mare (www.praktijkamare.nl) en Suze Klapwijk (http://suzeklapwijk.nl). 

Overleg

Welke soort therapie het beste bij je past en bij jouw type problemen, beslissen we samen in goed overleg. Als je meer wil weten over de redenen waarvoor je individuele, relatie- of gezinstherapie kunt krijgen, kun verder lezen bij 'klachten en problemen'. Maar je kunt ook gewoon even mailen of bellen met je vragen.