De Psycholoog - Kosten

Tarief

De gesprekskosten bedragen € 90,- voor een individueel gesprek, €121,- (incl. BTW) per gesprek bij relatietherapie en €170,- (incl. BTW) bij gezinstherapie. Soms kan het nodig zijn om een twee therapeut bij de gesprekken te besprekken. In dat geval geldt het individuele tarief, vermeerderd met het individuele tarief van de tweede therapeut. Voor een adviestraject of training voor professionals kan een offerte worden aangevraagd. De betaling is achteraf per factuur. Wanneer je liever contant betaalt of het ter plekke over wil maken, kan dat natuurlijk ook.

Vergoeding

De behandeling wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar wel door veel zorgverzekeringen uit de aanvullende verzekering. Dit komt doordat ik geen GZ-psycholoog ben, maar basispsycholoog, psychosociaal therapeut en Gestalttherapeut. Ik heb er bewust voor gekozen om een vervolgopleiding aan het Kempler Instituut te volgen in plaats van tot GZ-psycholoog. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ik met mijn werkervaring en die opleiding mijn cliënten meer te bieden heb. Deze opleiding gaat verder dan technieken, methodiek en vakkennis, maar besteedt ook veel aandacht de persoonlijke vorming van de therapeut. Zo is bijvoorbeeld 50 uur leertherapie een verplicht onderdeel, in tegenstelling tot de GZ-opleiding.

Check vergoeding

Ik raad aan om bij je zorgverzekering na te gaan of gedeeltelijke vergoeding ook voor jou geldt: 

  • Informatie is te vinden op http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/gestalttherapie of op de website van je eigen zorgverzekering (tip: de informatie op de website van een zorgverzekering is vaak betrouwbaarder dan de informatie van een telefonisch medewerker)
  • De hulp van De Psycholoog valt bij zorgverzekeringen onder de noemers gestalttherapie, alternatieve psychologische zorg, alternatieve gezondheidszorg, mentale zorg, psychosociale zorg of eerstelijns psychologische zorg
  • Ga ook bij je zorgverzekering na of je een verwijzing van de huisarts nodig hebt

 

Voordelen

Hoewel mijn hulp meer kosten met zich meebrengt dan bij een GZ-psycholoog, GGZ-instelling of jeugdzorg, zijn er toch grote voordelen. Bij mijn praktijk zijn de lijnen kort en persoonlijk. Bovendien heb ik geen wachtlijst en geen lange intakeprocedure, waardoor de hulp over het algemeen snel kan starten. Dit in tegenstelling tot de grotere GGZ-instellingen en de jeugdzorg. Bovendien wordt een heel aantal psychische problemen sowieso niet meer vergoed vanuit de basisverzekering, o.a. stress, burnout, relatieproblemen, studieproblemen en aanpassingsproblemen en betaal je bij de basisverzekering een eigen bijdrage en eigen risico.

Tips

Toch besef ik dat het heel wat kost wanneer de hulp niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed. Ik heb een paar tips:
- psychologische behandeling helpt je ook op je werk. Ik raad je aan met je werkgever te overleggen. Soms is die bereid om (een deel van) de kosten op zich te nemen.
- onder bepaalde voorwaarden is psychologische behandeling in de belastingaangifte aftrekbaar bij 'vergoeding specifieke ziektekosten'.
- in sommige gevallen kan de hulp worden vergoed vanuit een PGB (persoonsgebonden budget).

Bel of mail gerust als je nog vragen hebt!