Laatste nieuws

Vakantieperiode

31-07-2014De praktijk is wegens vakantie gesloten van 1 augustus tot 24 augustus 2014. Vanaf 25 augustus is de praktijk weer bereikbaar.

Lees meer »

Geweldloos Verzet in Gezinnen

24-10-2012Hoogleraar Psychologie Haim Omer heeft een vernieuwende, veelbelovende benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolescenten. Zijn boek ´Geweldloos Verzet in Gezinnen´ is toegankelijk en praktisch voor zowel hulpverleners, leerkrachten en ouders.

Lees meer »

Toename jeugdzorg door eisen maatschappij

20-10-2011Het Sociaal en Cultureel Planbureau meldt dat het gebruik van de jeugdzorg aanzienlijk is toegenomen. Dit lijkt niet zozeer veroorzaakt te worden door een toename van de problemen, maar doordat de samenleving er minder goed mee om kan gaan.

Lees meer »

Ouders besteden meer tijd aan kinderen

06-06-2011Er gaat tegenwoordig meer tijd naar de kinderen dan vroeger. De tijd die werkende moeders en vaders aan de kinderen besteden, is sinds 1980 zelfs bijna verdubbeld. Dit terwijl moeders ook meer zijn gaan werken.

Lees meer »

PMS aantoonbaar in de hersenen

24-03-2011Kort voor hun menstruatie kunnen vrouwen somber, sneller geïrriteerd en stressgevoeliger zijn dan anders. Dit wordt PMS genoemd en wordt niet altijd even serieus genomen. Onderzoek heeft nu echter aangetoond dat de hormoonwisselingen die dit veroorzaken ook te zien zijn in de hersenen.

Lees meer »

Meer nieuws »

Angsten bij kinderen

Kinderen kunnen voor veel dingen bang zijn. Vaak hangt hun angst samen met hun leeftijd. Als je kind bang is, kun je hem als volgt helpen:

· Praat erover met je kind en probeer erachter te komen waarom hij bang is.
· Reageer rustig als je kind bang is. Ben je zelf ook bang, laat dit dan niet zien. Laat jezelf niet leiden door de angst van je kind of je eigen angst.
· Vertel je kind over situaties waarin je zelf ook bang was, en vooral over wat je toen hebt gedaan om je angst te overwinnen. Het helpt kinderen om concrete aanwijzingen te krijgen voor het omgaan met hun angst. Door 'stel dat'-vragen te gebruiken kun je samen met je kind bedenken wat hij zou kunnen doen in angstige situaties. Neem kleine stapjes, want dat werkt beter dan te proberen in één keer angst te overwinnen. Soms helpt het ook om andere kinderen in te schakelen. Je kunt je kind de suggestie doen samen met een vriendje of vriendinnetje te ondernemen waar hij bang voor is. Praat ook over dingen die echt gevaarlijk zijn, en geef je kind handvatten om daarmee om te gaan. Bijvoorbeeld voor wat je kind moet doen in het verkeer.
· Ga niet mee in vermijdingsgedrag. Iets waar je bang voor bent toch doen, is beter dan het te vermijden. Prijs je kind als hij zijn angst heeft getrotseerd.

Dit zijn enkele tips die je kunnen helpen omgaan met de angsten van je kind. Mocht dit niet voldoende zijn, kun je altijd om hulp vragen.

Bron: dossier opvoedvragen NJI (www.nji.nl)


Overleg gerust met De Psycholoog als je vragen hebt over dit onderwerp. Bij De Psycholoog bieden we o.a. hulp bij opvoedproblemen. Daarnaast zijn we goed op de hoogte van het aanbod bij andere hulpverlenende instanties, waardoor we kunnen helpen bij het zoeken van de juiste hulp. 

Nieuwsarchief

» 31-07-2014Vakantieperiode
» 24-10-2012Geweldloos Verzet in Gezinnen
» 20-10-2011Toename jeugdzorg door eisen maatschappij
» 06-06-2011Ouders besteden meer tijd aan kinderen
» 24-03-2011PMS aantoonbaar in de hersenen
» 07-03-2011Schrijven tegen faalangst
» 28-02-2011Wegwijs in de hulpverlening
» 16-02-2011Kinderombudsman
» 24-01-2011Angsten bij kinderen
» 22-11-2010De mayonaisepot en twee koppen koffie
» 17-11-2010Meer psychotische symptomen bij jonge blower